Louisa Anne Meredith ausztrál író, botanikus, illusztrátor (1812–1895)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Louisa Anne Meredith ausztrál író, botanikus, illusztrátor (1812–1895)

július 19, 2019 - 17:05

Angliában született, Charles Meredith-el kötött házassága után költöztek Ausztráliába. Fiatalkorától érdekelte a természet és az irodalom, első verseskötete 1835-ben Poems címmel jelent meg. Ausztráliában lenyűgözte a változatos flóra, megfigyelte, tanulmányozta, lerajzolta és lefestette a különféle növényeket. Érdekelték a körülötte élő emberek is, megismerkedett a helyi szokásokkal, részt vett az életükben és írásaiban, képeiben megörökítette őket. Ewartia Meredithae néven növényt neveztek el tiszteletére. 

Néhány munkája:

  • Romance of nature, or The Flower Seasons Illustrated;
  • Notes and Sketches of New South Wales;
  • Loved and Lost! The True Story of a Short Life;
  • Grandmamma's Verse-Book for Young Australia;
  • Tasmanian Friends and Foes;
  • Feathered, Furred and Finned: A family chronicle of country life, natural history and veritable adventure;
  • Bush Friends in Tasmania; native flowers, fruits and insects drawn from nature.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Charlotte Brontë angol író, költő (1816–1855)   

április 19, 2020 - 22:54

Haworth-ban nőtt fel, három nővérével együtt a Clergy Daughters' School intézetben tanult. A rideg bánásmódba és az elégtelen ellátásba belebetegedtek, és bár kivették őket az iskolából, két nővére, Maria és Elizabeth nem élte túl. 1931-től Mirfield-ben a Roe Head School hallgatója volt, végzés után egy évig tanított, később nevelőnőként dolgozott.

Marianne North angol botanikus, utazó, festő (1830–1890)

október 16, 2017 - 14:42

A  Kew Gardens, a királyi botanikuskert egyik látványossága az 1882-ben műveiből létrehozott galéria. Egész életét az utazásnak, felfedezésnek, festésnek szentelte. Hastingsban született, előkelő családba,  széleskörű nevelést kapott. Nem akart férjhez menni, a természet, a festés, utazás érdekelte. Kezdetben özvegy apjával, később egyedül utazta be a világot, jó kapcsolatokkal rendelkező családjának köszönhetően minden ajtó kinyílt előtte, államfők hívták vacsorára. Járt Észak- és Dél-Amerikában és Ázsiában. Ausztráliába és Új-Zélandra Charles Darwin javaslatára utazott el.

Cicely Hamilton angol színész, író, újságíró, feminista (1872–1952)

június 15, 2018 - 13:21

Londonban született, a Malvern School elvégzése után rövid ideig tanítónő volt, majd egy utazó színházhoz csatlakozott. Tehetségesnek bizonyult, a Fanny's First Play című darabban nyújtott alakításáért G.B Shaw elismerését is kiérdemelte. 1906-ban publikálta első darabját a The Traveller Returns címmel. 1908-ban egyik alapítója volt a Women Writers' Suffrage League-nak, ügyes propagandájuk a nők mellett több tekintélyes férfi támogatását is elnyerte.