Abigail Becker kanadai hős (1830–1905)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Abigail Becker kanadai hős (1830–1905)

március 31, 2017 - 21:12

Abigail Jackson 18 éves korában feleségül ment Jeremiah Becker prémvadászhoz, akivel az Erie tó Long Point félszigetén éltek. 1854 novemberében, a gyakori viharok egyikén a Conductor nevű hajó, hét emberrel a fedélzetén, zátonyra futott. Abigail segítségével valamennyien megmenekültek. A bátor tettnek híre ment, a környék tengerészei és kereskedői elismerésük jeléül gyűjtést rendeztek. A Royal Humane Society bronz-, a New York Lifesaving Benevolent Association aranyéremmel tüntette ki. Viktória királynő levélben gratulált, melyhez 30 fontot is mellékelt. Életéről The story of Abigail Becker címmel R. Calvert írt könyvet.

Kapcsolódó tartalom

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Ida Lewis amerikai világítótoronyőr (1842–1911)

február 24, 2017 - 14:47
Ida Lewis – Phebe Ann Hanaford metszete (1876)

Apja a Newporthoz közeli apró szigeten lévő Lime Rock világítótorony kezelője volt, de agyvérzést kapott, így hivatalosan felesége folytatta a munkát, Ida sokat segített neki. 1879-ben hivatalosan is ő lett a toronyőr, a feladatot haláláig ellátta.  A világításon kívül gyakran kellett szerencsétlenül járt hajósokon segíteni, embereket menteni a viharban. Törékeny termete ellenére Ida szívós és bátor evezős volt, jól ismerte a tengert. Hivatalosan 18 emberéletet mentett meg.

Akiről az "Anna és a király" c. film szól: Anna Leonowens angol nevelő, utazó, író, feminista (1831–1915)

november 17, 2016 - 17:19

Indiában született, apja angol katonatiszt, anyai ágon indiai felmenői is voltak - ezt saját és gyermekei jobb lehetőségei érdekében egész életében igyekezett titkolni. Hat és tizenöt éves kora között Angliában intézetben nevelkedett. 1847-ben a család a jemeni Adenbe költözött. a helyi lelkész és orientalista George Percy Badger és felesége tanították a lányt, ők figyeltek fel kiemelkedő nyelvérzékére, és több útjukra magukkal vitték.

Alexandra Potanyina orosz utazó, író (1843–1893)

január 25, 2017 - 13:05

Közép-Ázsia első női felfedezője rendszeresen részt vett  férje, az etnográfus és természettudós Grigorij Potanyin expedícióin. Tanulmányozta az őslakók életét, szokásait, hagyományait, tapasztalatairól tanulmányokat írt az Orosz Földrajzi Társaság számára. A burjátokról szóló könyvével elnyerte a testület aranyérmét és beválasztották az addig csupán férfiakból álló tagok közé is. Az utolsó expedícióján, útban Sanghai felé a Jengce folyó partján, súlyos betegségben halt meg. 

Néhány munkája: