Boldog születésnapot, Tanita Tikaram!

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Boldog születésnapot, Tanita Tikaram!

augusztus 12, 2016 - 13:37
Ha valaki hozzám hasonlóan a '90-es évek első felében volt tinédzser, akkor biztosan emlékszik a sejtelmes hangú Tanita Tikaramra, netán hozzám hasonlóan rajongó is volt. Az „Ancient Heart" kazettám még megvan valahol a szüleim házában. Az 1990-es évek popsztárja ma 46 éves!

Tanita Tikaram (kép forrása: a művész Facebook-oldala)

Ha valaki hozzám hasonlóan a '90-es évek első felében volt tinédzser, akkor biztosan emlékszik a sejtelmes hangú Tanita Tikaramra, netán hozzám hasonlóan rajongó is volt. Az „Ancient Heart" kazettám még megvan valahol a szüleim házában. Az 1990-es évek popsztárja ma 46 éves! Az írás végén link ahhoz a dalhoz, amely népszerűve tette, és még ma is sokan dúdolják!

Tanita Tikaram 1969. augusztus 12-én született, Münsterben, Németországban, maláj és szingaléz felmenőkkel rendelkezik. Kilencéves korában kezdett gitározni, 16 évesen írta első komolyabb dalát. Az érettségi befejezése után elküldte a demo felvételeit egy kiadónak, és 1987 végén, az első koncertje után rögtön szerződést kötött vele a WEA.

1988 áprilisában elkezdődtek az Ancient Heart felvételei. Az első kislemez, a Good Tradition hamarosan megjelent, és sikeres lett Európában. Röviddel a nagylemez megjelenése előtt a Twist in My Sobriety is tarolt a listákon. Az album is nagy siker volt, négymillió példány fogyott el belőle. És ekkor mindössze 19 éves volt!

1989 elején megjelent kislemezei, a Cathedral Song és a World Outside Your Window, mindkettő nagy sikert aratott.

Ezt a sikert később nem sikerült elérni, jelenleg úgy tűnik, rá leginkább az első nagylemeze miatt emlékezünk.

Kisebb-nagyobb kihagyásokkal továbbra is adott ki lemezeket, legutóbb 2014-ben, „Can't go back" címmel.

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Amy Winehouse angol dalszerző-énekesnő (1983–2011)

augusztus 18, 2014 - 15:07

Amy Winehouse (teljes nevén Amy Jade Winehouse) angol dalszerző-énekesnő 1983. szeptember 14-én született. Minden idők legtöbb lemezét eladó brit női előadója; Back to Black című 2006-os albuma nyolc Grammy-díjat kapott, emellett háromszoros Ivor Novello-díjas, valamint a legjobb női előadónak járó Brit Awardot is ő kapta 2007-ben. Jellegzetes kontraalt hangjáról ismert, dalai a soul, a rhythm and blues, a jazz és a reggae műfajai között mozognak.

Amy Lowell (1874–1925), amerikai költő élete és néhány műve

május 12, 2011 - 11:02

"A különcség bélyege olyan ár, melyet a szűklátókörű világ mindig megfizettet a zsenivel." (Amy Lowell, Keats kapcsán)

 

Brookline-ban, Massachussets államban született előkelő család gyermekeként. Két fiú testvére volt, akik családi támogatással igen sokra vitték (csillagász, illetve harvardi professzor vált belőlük), de ő maga nem tanulhatott, mivel szülei ezt nem tartották nőhöz illőnek. Az intelligens lány ezt mohó olvasással és megszállott könyvgyűjtéssel próbálta kompenzálni. Fiatal nőként kiterjedt társasági életet élt, sokat utazott.

Margaret Whiting amerikai country-, jazz- és popénekesnő (1924–2011)

augusztus 18, 2014 - 09:18

1924. július 22-én született az előző bejegyzésben, kapcsán is említett Margaret Whiting (teljes nevén Margaret Eleanor Whiting) amerikai country-, jazz- és popénekesnő, aki Starr-hoz hasonlóan az 1940-es és ’50-es években alapozta meg hírnevét. Egyik slágere a "."