Julia Margaret Cameron angol fotóművész (1815–1879)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Julia Margaret Cameron angol fotóművész (1815–1879)

június 08, 2021 - 14:36

Julia Margaret Cameron (Fotó: Henry Herschel Hay Cameron)

48 éves volt Julia, amikor lányától ajándékba kapott egy fényképezőgépet, és az ajándék a fényképészet történetének fontos - az angolok szerint talán a legfontosabb – alakjává tette. A szenespincéből sötétszobát, egy csirkeólból műtermet alakított ki, és szenvedélyesen dolgozott. Témái gyakran allegórikusak, irodalmi ihletésűek. Modelljei a családtagok, barátok, szolgák vagy az éppen arrajárók. A korabeli viktoriánus művészek mind feltünnek képein, köztük  Darwin, Alfred Tennyson és szerepel Julia unokahúga, Julia Jackson, anyja. Cameront jobban érdekelte témája, a mondanivalója, mint a technika. Képei a világ nagy múzeumainak megbecsült kincsei.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Anna Atkins angol botanikus, fényképész (1799–1871)

március 15, 2018 - 21:16

Valószínűleg ő az első, aki fényképekkel illusztrált könyvet publikált, és talán az első nő, aki fényképet készített. Apja nevelte, aki ismert tudós, a Royal Society titkára volt. Anna alapos botanikai ismeretekre tett szert, fő témája az algák kutatása volt. Henry Fox Talbot feltaláló megismertette vele a fényképezés korabeli technikáját, melyet felhasználva publikálta első könyvét British Algae: Cyanotype Impressions címmel 1843-ban.

Virginia Gabriel angol zeneszerző (1825–1877)   

február 07, 2019 - 20:23

A Surrey grófsági Bansteadban született, katonacsalád lánya. Fiatalon kezdett zongorát tanulni, többek között Theodor Dohler és Bernhard Molique voltak a mesterei. Később érdeklődése a zeneszerzés felé fordult, Saverio Mercadantetól tanult komponálni. Termékeny és népszerű szerző volt,  dalok és balladák mellett operákat, kantátákat, kórusműveket publikált. 1874-ben George March felesége lett, aki több operájának a szövegkönyvét írta.

Louisa Anne Meredith ausztrál író, botanikus, illusztrátor (1812–1895)

július 19, 2019 - 17:05

Angliában született, Charles Meredith-el kötött házassága után költöztek Ausztráliába. Fiatalkorától érdekelte a természet és az irodalom, első verseskötete 1835-ben Poems címmel jelent meg. Ausztráliában lenyűgözte a változatos flóra, megfigyelte, tanulmányozta, lerajzolta és lefestette a különféle növényeket. Érdekelték a körülötte élő emberek is, megismerkedett a helyi szokásokkal, részt vett az életükben és írásaiban, képeiben megörökítette őket. Ewartia Meredithae néven növényt neveztek el tiszteletére. 

Néhány munkája: