Loïe Fuller amerikai táncos (1862-1928)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Loïe Fuller amerikai táncos (1862-1928)

december 31, 2019 - 16:09
A modern tánc egyik előfutára.

Loïe Fuller

Amerikában született, gyerekkorától fellépett színdarabokban.

A vizuális effektusok színpadi megjelenítése érdekelte. Leghíresebb újítása a hipnotikus erejű szerpentintánc (vagy pillangótánc) volt. 

Párizsban vált sztárrá. Az 1900-as világkiállításon saját pavilonja volt. Itt ismerkedett meg Gab Sorère-rel (Gabrielle Bloch), a férfirfuhában járó filmes-koreográfus mecénással, akivel aztán egész életében együtt élt és dolgozott. Laboratóriumukban színekkel és fényekkel kísérleteztek. Három filmet is készítettek együtt: Le Lys de la vie (The Lily of Life, 1921), Visions des rêves (Visions of dreams, 1924), Les Incertitudes de Coppélius (Uncertainties of Coppelius, 1927 - E. T. A. Hoffmann A homokember c. műve alapján - elveszett)

egy ideig vele turnézott. 

1928-ban halt meg, munkásságát, szellemiségét Sorère igyekezett életben tartani, aki az ötvenes évekig aktív maradt.

 

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A tánc megújítója: Isadora Duncan

december 28, 2019 - 12:52

Ír-skót felmenők leszármazottja, San Franciscóban született, költői hajlamú, üzleteléssel próbálkozó apa és zongoratanárnő anya negyedik gyermekeként. Szülei kapcsolata az apa hűtlensége miatt megromlott, de a válás nehéz volt. A kislány innentől fogva nem tudta a házasságot az elvárt idealizált fényben szemlélni, és szabadsága megőrzését mindig fontosnak tartotta. Az iskolát börtönnek érezte, az órák után rendszeresen lement a tengerpartra, ahol a hullámok mozgása táncra inspirálta. Miután észrevették a tehetségét, anyja balettiskolába iratta.

Maria Callas görög-amerikai operaénekes (1923–1977)

december 02, 2016 - 13:47

Az „isteni” jelzővel illetett díva New York-i görög bevándorlók lányaként született. 1937-ben anyjával visszatelepült Görögországba, az athéni konzervatóriumban tanult. Első hivatalos fellépése az athéni Operaházban volt 1941. július 4-én, a Tosca címszerepét énekelte. Rendkívül széles hangterjedelme egyaránt képessé tette a wagneri drámák és a könnyű koloratúr szerepek hibátlan előadására. Hihetetlen hangja, vonzó megjelenése mellett kiváló színészi képességekkel rendelkezett, előadásmódja magával ragadta közönségét.

Mahalia Jackson amerikai gospel énekes (1911–1972)

október 16, 2017 - 14:55

A Gospel királynője New Orleansban született, gyerekkorától énekelt a baptista templom kórusában. 16 éves korában Chicagoba költözött, a Greater Salem Baptist Church tagja lett és ott énekelt tovább. 1930-ban jelent meg első szólólemeze.

Szerződést kötött a Columbia Records-szal, együtt dolgozott a Gospel zene királyával, Thomas Dorseyval, Duke Ellingtonnal, és ő maga is a legnagyobbak közé tartozott. Gyakran szerepelt a rádióban és televízióban, fellépett a Carnegie Hallban, 1952-ben rendkívüli sikerű európai koncertkörúton volt.