Jeanne Immink holland alpinista (1853–1929)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Jeanne Immink holland alpinista (1853–1929)

október 10, 2017 - 13:21
Ő találta fel a napjainkban is használt hegymászó hámot.

Jeanne Immink holland alpinista

Az úttörő nők egyike, aki az addig kizárólag férfiak által űzött sportban elismerést és dicsőséget szerzett. Ő találta fel a napjainkban is használt hegymászó hámot. Svájcban ismerkedett meg a hegymászással, a kezdeti próbálkozások után az első nő volt, aki felkészülten, komoly felszereléssel és szoknya helyett nadrágban mászott. A Dolomitok volt a kedvenc terepe, ahol új útvonalakat dolgozott ki és több csúcs első meghódítása fűződik a nevéhez. Első jelentős útja az Ortler megmászása volt Dél-Tirolban, 1889-ben. Ugyanabban az évben az első nő volt, aki megmászta az Antelaot. 1893-ban a német hegymászó és fényképész Theodor Wundt felkérte, hogy másszák meg együtt a Kleine-Zinne-t, az útról Wanderungen in den Ampezzaner Dolomiten címmel készült könyv. Hetvennél több dokumentált útja volt, mindig a legnehezebben elérhető csúcsokat választotta, teljesítményét komoly elismerés övezte. Tagjai közé fogadta a tekintélyes Austrian Alpine Club valamint a Club Alpino Italiano is. A Dolomitokban két csúcs, a Cima Immink és a Campanile Giovanna viseli a nevét.  

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Eleonore Noll-Hasenclever német hegymászó (1880–1925)

augusztus 18, 2019 - 16:45

Jómódú értelmiségi család lánya, svájci intézetben tanult, ott ismerkedett meg a hegymászással. Az Alpok kisebb csúcsainak leküzdése után a Matternhorn és a Mont Blanc következett. Nem  csupán az ismert útvonalakat követte, sok csúcsot ő mászott meg először. 1909-ben Die Besteigung des Dôme de Rochefort über die Aiguille de Rochefort und des Mont Mallet címmel írt könyvet expedícióiról. Következő könyvét 1913-ban publikálta In den Saaser Bergen címmel. 1914-ben házasságot kötött Johannes Noll-lal, aki osztozott a hegyek iránti szenvedélyében.

Alexandrine Tinne holland utazó, felfedező (1838–1869)

október 01, 2019 - 01:15

Gyarmatáru-kereskedő apja halála után anyjával együtt komoly vagyont örökölt.

Európai utazásai után Afrika keltette fel érdeklődését, fel akarta térképezni a Nílus szudáni szakaszát.  Az eredetileg kísérőnek szánt utazó nem jelentkezett, ezért nélküle indultak el 1861-ben. Elérték a Chad tavat és a Nílus vízgyűjtőjét, de az expedíció sok tagja lázban meghalt, ezért vissza kellett fordulnia.