Madarász Margit, az első nemzetközi sikereket elérő magyar teniszező (1884–1959)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Madarász Margit, az első nemzetközi sikereket elérő magyar teniszező (1884–1959)

december 27, 2016 - 23:19

Az első nemzetközi sikereket elérő magyar teniszező 1884. augusztus 23-án született Budapesten. A számos hazai siker után a nemzetközi versenykeen is kipróbálta magát, 1902-től nyolc éven át tartó sikersorozatot produkált.  Neve lassan ismertté vált határainkon túl is - a legjobb európai játékosok között tartották számon -, mégis meglepetésszerű volt az egyik legjelentősebb tenisztornán, a német bajnokságon 1907-ben elért első helyezése. Így nyilatkozott a mérkőzés után: 

A második setet Nereishemer minden erejét összeszedve megnyerte, de én pihentem, s a harmadik setben könnyűszerrel jutottam 6:2-es eredménnyel a bajnoki címhez. Ez a küzdelem elütött a női versenyeken szokásos, inkább védelmi játékmodortól. Mindegyikünk minden sikerült service, vagy jól helyezett hosszú labda után befutott a hálóhoz, s így az egész játékon a volley és a smash dominált, de az utóbbiak nélkülözték ellenfelemnél a kellő erőt.

A sikeres 1907-es évet a legsikeresebb 1908-as év követte. Megnyerte az első ízben kiírt női egyes bajnokságot, győzött a MAC nemzetközi versenyén és megvédte Hamburgban Németország női egyes bajnokságát is, legyőzvén a kitűnő brit Salusburyt.
Első bajnoknőnk Hamburgban bátor támadójátékot játszott, kiváló volt fej feletti és röptejátéka is. Neresheimert és Salusburyt a döntő játszmában szinte lelépte, s a korabeli tudósításokból azt is megtudhatjuk, hogy mindkét döntő mérkőzésen - 1:1-es játszmaállásnál - ritmust váltott. Neresheimer ellen mindvégig sikeresen rohamozta a hálót, és ez a tény is magas edzettségi fokra utal. Nemzetközi sikereinek valójában nem volt különösebb titka, nemcsak kiváló adottságokkal volt "felruházva", hanem rendszeres és következetes edzésmunkával készült valamennyi mérkőzésére.

1908 azonban nemcsak a győzelmek, hanem a búcsú éve is volt, és minden bizonnyal nem is sportpályafutása csúcspontján vonult vissza. A BLTC 1909. évi jelentése így emlékezett meg Madarász Margit visszavonulásáról: "Amidőn az egylet múlt évi sportműködéséről, hála tagjaink fényes játéktudásának, a mondottak szerint teljes megelégedésünkre számolhatunk be, lehetetlen, hogy meg ne emlékezzünk arról a veszteségről, amely elsősorban clubunkat, de egyszersmind az egész hazai tennis-sportot Kunz Pálné sz. Madarász Margit versenyzéstől való visszavonulásával érte."

Madarász Margit 1959. február 16-án halt meg Budapesten.

Forrás:

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Magyar nő volt az asztalitenisz első női világbajnoka

április 02, 2017 - 12:46

A sportág első női világbajnoka, Mednyánszky Mária 1926-ban Londonban nyerte meg az első alkalommal rendezett asztalitenisz VB-t.  Budapesten született 1901-ben, 1925-től az MTK versenyzője volt. Egyedülállóan eredményes pályafutása során 22 magyar bajnoki címet szerzett (ebből egyet a férfi csapatban). 18 világbajnoki aranyérmet nyert, ebből ötöt egyéniben, egymást követő években. Hazai és nemzetközi versenyeken összesen közel száztíz győzelmet aratott. 1993-ban beválasztották a European Table Tennis Hall of Fame tagjai közé. 

Götz Irén vegyész (1889-1941)

február 23, 2019 - 23:34

Magyaróváron született 1889. április 3-án. 1907-ben iratkozott be a budapesti egyetemre. 1911-ben doktorátust szerzett: kidolgozott egy méréstechnikai módszert a radioaktív sugárzással foglakozók munkálatainak segítésére. Védése után Párizsba ment, és a Marie Curie vezetése alatt álló intézetben folytatta a munkát. Betegség miatt visszatért Budapestre, az Élettani és Takarmányozási Kísérleti Állomáson helyezkedett el. Részt vett a Galilei Kör tevékenységében.

Bédy-Schwimmer Rózsa (1877–1948) újságíró, feminista

június 24, 2014 - 19:02

1904-ben megalakította a polgári radikális jellegű Feministák Egyesületét, amely a nők minden területen megvalósulandó egyenjogúságáért dolgozott, komoly nemzetközi kapcsolatokat is ápolva. A nők választójogáért küzdő nemzetközi egyesülethez, az International Women’s Suffrage Alliance-hez kapcsolódott, és e minőségében nyomást gyakorolt a parlamentre a választójogi reformról szóló törvénytervezet elfogadtatásában.