Elizabeth Ware Packard, egy épelméjű nő (1816–1897)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Elizabeth Ware Packard, egy épelméjű nő (1816–1897)

december 20, 2016 - 23:44
1860-ban Theophilus Packard lelkész elmegyógyintézetbe záratta feleségét, akivel több, mint húsz éves házasságuk alatt hat gyermeket neveltek. A feleség "őrültsége" abban nyilvánult meg, hogy vitatkozni mert férjével nevelési, anyagi és vallási kérdésekben

Elizabeth Ware Packard

1860-ban Theophilus Packard lelkész elmegyógyintézetbe záratta feleségét, akivel több, mint húsz éves házasságuk alatt hat gyermeket neveltek. A feleség "őrültsége" abban nyilvánult meg, hogy vitatkozni mert férjével nevelési, anyagi és vallási kérdésekben. Mivel a korabeli törvények szerint egy férj megtehette ezt nyilvános meghallgatás vagy a feleség beleegyezése nélkül (sokan egyéb lehetőség híján így intézték el, hogy elválhassanak a feleségüktől), a lelkész úrnak mindössze orvos barátját kellett megkérnie a beutaláshoz.

Az elmegyógyintézetekben szörnyű körülmények uralkodtak, jellemző volt a zsúfoltság, a higiénia szinte teljes hiánya, a silány élelem és a "kezelés" gyanánt válogatott kínzások. Elizabethnek három évébe került, amíg meg tudta győzni az orvosokat – fia, lelkész apja és néhány barátja támogatásával – és kiengedték. Hazatérésekor férje bezárta egy szobába, melynek ablakait bedeszkázta, és megpróbálta egy másik államba átcsempészni. Elizabethnek végül sikerült kidobnia egy levelet az ablakon, egy barátjának címezve, akihez szerencsésen eljutott a segélykiáltás.

A mindenéből kisemmizett, megalázott asszonynak évekig tartó pereskedés után sikerült igazát bizonyítania (mivel férje nem adta fel a próbálkozást, hogy őrültnek nyilváníttassa). A neki megítélt kártérítési öszegből Anti-Insane Asylum Society néven egyesületett alapított. Előadóutakat szervezett, könyveket írt megpróbáltatásairól és az elmegyógyintézetekben uralkodó állapotokról, minden fórumon harcolt a törvények megváltoztatásáért a kiszolgáltatott nők érdekében.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Harriet Hubbard Ayer üzletasszony, újságíró (1849–1903)

december 09, 2011 - 08:21

Harriet Hubbard 1849. június 27-én születettt Chicagoban, jómódú családban. Apja korán meghalt, özvegye és gyerekei a hagyatékból kényelmesen tudtak élni. A beteges Harriettel kezdetben házitanítók foglalkoztak, majd tanulmányait a Sacred Heart katolikus zárdában fejezte be. 15 éves volt, amikor Herbert Copeland Ayer, egy gazdag vasgyáros fia megkérte anyjától a kezét. 

Az első vakvezető kutyák tenyésztője: Dorothy Harrison Eustis

április 22, 2016 - 00:31

Philadelphiában született, jómódú családba. Második férjével Svájcba költöztek, ahol németjuhász kutyákat  tenyésztettek, főleg a rendőrség számára. Néhány kutyát kiképeztek a háborúban megvakult emberek segítségére, erről a kísérletről Dorothy cikket írt a The Saturday Evening Post-ba. A vakvezető kutyák beváltak, népszerűek lettek. 1928-ban Nashvilleben létrehozták az első vakvezető kutyákat képző iskolát The Seeing Eye néven. Példájuk és útmutatásuk nyomán az Egyesült Államokban és szerte a világon hasonló kutyaiskolák nyíltak a vakok és más fogyatékkal élők számára.