• A Nőkért Egyesület demonstrációja 2020. szept. 28-án Miskolcon

A megölt nők már nem fognak szülni: a Nőkért Egyesület közleménye a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs alkalmából

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

A megölt nők már nem fognak szülni: a Nőkért Egyesület közleménye a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs alkalmából

szeptember 20, 2021 - 23:12
A családbarát kormánynak az ultrakonzervatív szélsőségesekkel való lepaktálás helyett a családok tényleges védelmével, azon belül a családtagjaikat bántalmazók – potenciális leendő családirtók – idejében történő megfékezésével kellene foglalkoznia.

A Nőkért Egyesület a közelmúltban értesült arról, hogy 2021. szeptember 23-24-én a Várkert Bazárban megrendezésre kerül a , ahol ezúttal a fenntarthatóság kérdéskörével összefüggésben vitatják meg – szigorúan régióspecifikusan – a népesedési problémákat magyar és külföldi politikusok, egyházi személyek, kisebb számban pedig vállalatok, valamint (szinte kizárólag konzervatív) civil szervezetek képviselői.  

Korábbi cikkében a  rámutatott, hogy a kiemelt politikus felszólalók egytől egyig férfiak, ugyanakkor a meghívottak névsorával messze nemcsak a markáns férfitöbbség a probléma. Ennél is aggasztóbb, hogy – nem először – közpénzen fognak nálunk vendégeskedni olyan szélsőségesen antifeminista, homofób és rasszista közszereplők, akiket más országokban jóval kevésbé látnának szívesen. Számos meghívott előadó a nemes célnak hangzó „családvédelem" (illetve, „életpártiság”) pajzsa mögé bújva rendszeresen kikel a nemek egyenlősége és a nők reprodukciós jogai, a fogamzásgátlás, az átfogó iskolai szexedukáció, a testi önrendelkezés, a szexuális autonómia és a gendertanulmányok ellen, továbbá a biológiai esszencializmus jegyében a nők „különleges" (gondoskodó, kiszolgáló) szerepét, valamint az LMBTQ-személyek „átnevelő" terápiáját szorgalmazza. Mindezek mellett, noha több „családpárti” vendégnek alaposan utánanéztünk, nem találtuk annak nyomát, hogy hasonló vehemenciával és aktivitással elítélnék a családra és az életre igencsak veszélyes családon belüli erőszakot.  

Itt lesz többek közt:  

  • Marion Maréchal-Le Pen, akinek nézetei az abortuszról szigorúbbak a francia katolikus egyházénál is; 

  • Mike Pence, aki szerint az óvszer nem hatékony a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére; 

  • Sharon Slater, aki szerint a szexedukáció „háború a gyerekek ellen”; 

  • Ed Martin, a házasságon belüli nemi erőszak létezését tagadó antifeminista aktivista, Phyllis Schlafly utóda; 

  • Milorad Dodik, aki szerint a 8000 ember életét követelő srebrenicai mészárlás nem történt meg; 

  • Jaime Mayor Oreja, aki a hazájában elkövetett, 16 fő életét követelő terrortámadást többek közt a melegházasság elfogadásával hozta összefüggésbe; 

  • Eric Zemmour, aki Le Premier Sexe című könyvében megkérdőjelezi a nemek egyenlőségével egyetértő férfiak férfiasságát, és akit a közelmúltban több nő szexuális zaklatással vádolt meg; 

  • és Sophia Kuby, aki a nők tudatos karrierfeladását dicsőíti.  
     

Így a Demográfiai Csúcs által egy szélsőjobbos buli valósul meg a szélsőjobbtól állítólag elhatárolódó kormány szervezésében, amit nem hagyhatunk szó nélkül. Szeptember 17-én ugyan megnyílt a regisztráció, de nem lehetünk biztosak abban, hogy a kormánytól független újságírók és civil szervezetek képviselőinek belépési igényét visszaigazolják-e a szervezők.    

Magyarország nem az USA-beli Biblia-övezet. Itt nem kérünk a fundamentalistákból, a „tisztaság" kultuszából (a házasság előtti szex démonizálásából és a női szüzesség körüli megszállottságból), és a házasságnak a nőket szakadatlan szülésre ítélő formájának propagálásából! A szexuális autonómia és a fogamzásgátlás pedig a 21. század Magyarországán még viccből sem képezheti vita tárgyát. Minden nőnek joga van informált döntést hozni arról, hogy mikor és hogyan lesz szexuálisan aktív, használ-e fogamzásgátlást és azon belül melyik módszert választja. (Ennek hiánya nemcsak a jelenlegi kormány hibája, de) -  - minden fogamzásgátlási szert és eszközt (az óvszert is beleértve) támogatnia kellene a társadalombiztosításnak.  

Minden okunk megvan feltételezni, hogy a genderszak, az Isztambuli Egyezmény, a transznemű emberek nem- és névváltoztatási joga, az egyedülállók örökbefogadó szülővé válása, valamint az iskolai bántalmazás megelőzést célzó LMBTQ-felvilágosító programok után a kormány 2018 óta vívott „genderellenes” háborújának következő célpontjai a nők szexuális és reprodukciós jogai lesznek.   

Ennek már korábban is voltak aggasztó előjelei. 2016-ban és ‘17-ben    : nem vállalnak abortuszt többé. 2017-ben és ‘18-ban a Magyar Keresztény Misszió Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával több magyarországi nőgyógyászati klinikán, azaz szekuláris, állami intézményekben – többek közt a budapesti , valamint   és  – márványtáblákat helyezett ki „a meg nem születettek emlékére”. Hasonlók  csak temetőkben, illetve templomkertekben kegyhelyek formájában léteztek – azaz egyházi, és nem állami helyszíneken. A FIDESZ-KDNP kormányra kerülése óta a lopakodó abortuszszigorítás a jellemző, mivel – ahogy a  is rámutatott – a magyarok többsége (és a kormánypárti szavazók többsége is!) egyetért a jelenlegi szabályozással, és csak 2 százalék azok aránya, akik semmilyen körülmények közt nem tartják elfogadhatónak az abortuszt.  

A pedofíliát a melegséggel összemosó „gyermekvédelmi” (homofób) törvény kapcsán a jogalkotók kijelentették, hogy a jövőben iskolai szexuális felvilágosító órákat csak erre engedéllyel rendelkező szervezetek tarthatnak. Máig nem tisztázódott, hogy ez mit takar egészen pontosan, melyek lesznek ezek a szervezetek, de a konzervatív-keresztény Családtudományi Szövetség többek közt Novák Katalin által népszerűsített és megnyitott, 2021. május 27. és 29. közt lezajlott,  c. konferenciáján , hogy valószínűleg milyen irányt fog venni a központilag elfogadott „felvilágosítás”. A konferencián az LMBTQ-jogok „már megszokott” ostorozása mellett még a házasság előtti (hetero)szexuális tevékenység és a fogamzásgátlás kategorikus elítélése is visszatérő elem volt.  A most esedékes Demográfiai Csúcs vendéglistáját elnézve megalapozottan gyaníthatjuk, hogy a külföldi meghívottaktól többek közt az absztinencia alapú szexuális „felvilágosításhoz” kívánnak a szervezők további muníciót nyerni, egyben annak az ideológiának a terjesztéséhez, mely szerint a szex csak házasságon belül elfogadható, ott viszont védekezés nélkül kell űzni a népességnövelés érdekében.   

Az önmegtartóztatás ideológiáját szorgalmazó „felvilágosítás” az USA egyes államaiban odáig vezetett, hogy a biológiatanár nem beszélhet a fogamzásgátlásról akkor sem, ha a tanulók kérdéseket tesznek fel azzal kapcsolatban.1 A Képviselőház által megrendelt 2007-es kutatás szerint az absztinenciát szorgalmazó szexuális „felvilágosításban” részesülő diákok körében a szexuális aktivitás ugyanolyan arányú, mint az átfogó szexedukációban részesülő társaik körében – cserébe nagyobb arányban teszik magukévá azt a téves elképzelést, miszerint az óvszer nem hatékony a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Az absztinencia alapú szexuális felvilágosító órákon gyakori a káros nemi sztereotípiák szorgalmazása: a lányokra helyezik az erény őrzőjének feladatát, akiknek felelőssége megfékezni az ösztönlénynek beállított fiúkat. A hagyományos nemi szerepek és nemi sztereotípiák sulykolása a nemek egyenlőségével kapcsolatos tájékoztatás helyett (ahogyan az Isztambuli Egyezmény is leszögezi) .  

Márpedig ez hazánkban még mindig probléma. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása helyett felállított Áldozatsegítő Központok hálózata a semminél jobb, de a jelek szerint nem elég. A közelmúltbeli dunakeszi családirtáshoz hasonló esetek túlnyomó többségükben . Időben történő, hatékony beavatkozással meg lehetett volna menteni  hathónapos fiát, Ádámot – akit, hiába kért az anya és a nagymama többször segítséget a hatóságoktól, bántalmazó és korábban is fenyegetőző apja 2015-ben ledobott a gangról, majd utánaugrott –, és meg lehetett volna menteni a most Dunakeszin kivégzett gyereket, anyát és nagymamát is. Az anya ugyanis  volt partnere ellen.  

Tekintve a végkifejletet, Varga Judit eddigi intézkedései nem elegendők. Nemcsak arról kell gondoskodni, hogy a bebörtönzött elkövetők ne szabadulhassanak feltételesen hamarabb, hanem arról is, hogy egyáltalán őrizetbe vegyék őket. A jelenlegi rendszer látványosan spórol az előzetes letartóztatással, sorsára hagyja a védtelen áldozatot (gyakran az elkövetővel egy fedél alatt) és legjobb esetben is az áldozatot költözteti el, elszakítva családjától, munkájától, gyermekei iskoláitól stb., holott nem ő követett el bűncselekményt. Orosz Bernadett bántalmazója a mai napig szabadlábon van, annak ellenére, hogy tanúk előtt, több alkalommal, és nem egyszer gyerekek előtt követte el erőszakos tetteit. És ezek csak azok az esetek, melyek eljutnak a médiába: a sértettek hozzánk eljuttatott tapasztalatai is megerősítik, hogy a jelenlegi magyar „áldozatvédelmi” rendszer elkövetőbarát, egyúttal nő-, anya- és gyerekellenes. Itt van az államnak beavatkoznivalója, nem a nőgyógyászati klinikákon és az állampolgárok hálószobájában.  

Ha az emberi jogok nem hatják meg a kormányt, abban az esetben felhívjuk a figyelmet, hogy a családon belüli erőszak következtében megölt nők már nem fognak szülni, és a családon belüli erőszak következtében megölt gyerekek már nem fognak felnőni és maguk is családot alapítani, gyerekeket vállalni. A régióspecifikus demográfiai problémáknak sem lehet megoldása a nők jogainak csorbítása és a fundamentalista, szélsőjobboldali ideológia. Magyarország szekuláris állam, a törvényhozást nem befolyásolhatják vallási dogmák. A kormánynak a testi önrendelkezésen, szexuális autonómián és informált döntésen alapuló, felelős gyermekvállalást kell támogatnia, és tiszteletben kell tartania a nők termékenységükkel kapcsolatos döntéseit.  

Budapest, 2021. 09. 20.  

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A nemek egyenlősége fáj nekik valójában: ismertető az Alapjogokért Központ „Genderőrület” c. kiadványáról

december 08, 2020 - 20:35
Fotó: Alapjogokért Központ

„Miután az olvasó felépült a borító okozta röhögőgörcsből – lehunyt szemű, zsiráfnyakú, kontyos nő kackiás bajusszal, amelyről hamarabb asszociálunk a központ vezetőjére, Szánthó Miklósra, mint az olvasó rémálmaiból, gondolom, előhívni kívánt transzvesztita előadóművészre –, az első oldalakon további meglepetésekre számíthat.

Nem engedünk a szexuális és reprodukciós jogainkból! Az én testem, az én választásom! - A Nőkért Egyesület közleménye, 2022. 09. 14.

szeptember 14, 2022 - 18:22

(English below) 

A Nőkért Egyesület felháborodva, de sajnos nem meglepődve értesült Pintér Sándor szívhangrendeletéről. Számítani lehetett rá, hogy a kormány által a lecsengő migránsválság után megkezdett “genderideológia” ellenes háború következő célpontjai a nők reprodukciós jogai lesznek.

Nőnapi mementó genderről, abortuszról, 33-as paragrafusról, erőszakról és szexizmusról – interjú

március 10, 2021 - 16:22
Nőjogi aktivisták tüntetnek a nők elleni hátrányos megkülönböztetés és erőszak ellen (MTI)

Laszkács Denise: – Manapság igen népszerű fogalom a "genderideológia". De tegyük tisztába, mit is takar ez pontosan!

Antoni Rita: – Genderideológia mint olyan, nem létezik. Egy pejoratív kifejezés, egy politikai fegyver, amit a fundamentalista oldal talált ki a nemek egyenjogúságát, valamint az LMBTQ-közösség emberi jogait célzó törekvések lejáratására.