Annie Leibovitz amerikai fotóművész (sz. 1949)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Annie Leibovitz amerikai fotóművész (sz. 1949)

szeptember 30, 2019 - 22:55
Híres zenészekről és színészekről készített intim hangulatú képei a legismertebbek.

A Connecticut állambeli Waterbury-ben született, anyja táncpedagógus. Katonatiszt apja kiküldetései miatt a család sokat költözött, a kislány a Fülöp-szigeteken készítette élete első fotóit a katonai bázis lakóiról, valamint a helyiekről. Később San Franciscóban tanult a Művészeti Intézetben, ahol hamar a fényképészetre szakosodott. 1969-ben Izraelben egy kibucban önkénteskedett. 

Miután 1970-ben visszatért az Egyesült Államokba, a  Rolling Stone zenei magazinnál helyezkedett el. 1973 és '83 között a magazin vezető fotósa. 1971-től rendszeresen fotózta a Rolling Stones együttest, akiket 1975-ben elkísért világkörüli turnéjukra. Neve ekkor vált nemzetközileg ismertté. 1980. december 8-án elkészítette John Lennon és Yoko Ono ikonikus közös fotóját, néhány órával a zenész meggyilkolása előtt. 

A Rolling Stone-tól való távozása után szabadúszóként dolgozott a világ legismertebb lapjainak. Elkészítette többek között John Lennon, Yoko Ono, Demi Moore, Brooke Shields, Sting, Bruce Springsteen, , Michael Jackson, Bill Gates és II. Erzsébet királynő portréját.

Több fotóalbumot is publikált, néhány ezek közül:

  • Olympic Portraits;
  • Women;
  • American Music;
  • A Photographer’s Life 1990–2005.

1989-től negyedszázadon át (annak haláláig, 2004-ig) Susan Sontag író társa.

Sarah Cameron nevű lányát 2001-ben, 52 évesen szülte.  

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A tánc megújítója: Isadora Duncan

december 28, 2019 - 12:52

Ír-skót felmenők leszármazottja, San Franciscóban született, költői hajlamú, üzleteléssel próbálkozó apa és zongoratanárnő anya negyedik gyermekeként. Szülei kapcsolata az apa hűtlensége miatt megromlott, de a válás nehéz volt. A kislány innentől fogva nem tudta a házasságot az elvárt idealizált fényben szemlélni, és szabadsága megőrzését mindig fontosnak tartotta. Az iskolát börtönnek érezte, az órák után rendszeresen lement a tengerpartra, ahol a hullámok mozgása táncra inspirálta. Miután észrevették a tehetségét, anyja balettiskolába iratta.

Adelaide Johnson amerikai szobrász, feminista (1859–1955)

január 05, 2018 - 01:07
Adelaide Johnson (balra) leghíresebb szobrának leleplezésén

A St. Louis School of Design-ban tanult, majd Chicagoba költözött, ahol egy balesetért kapott kárpótlás lehetővé tette az addig rossz anyagi helyzetben lévő Adelaide-nak, hogy Európába menjen tanulni. Művészeti tanulmányait így Drezdában, majd Rómában folytatta. 1896-os házasságkötésekor tizenegy évvel fiatalabb férje vette fel az ő nevét, és lelkésznő vezette a szertartást. 

Vegetáriánus, egyben meggyőződéses feminista volt. 

A feminizmus a legnagyszerűbb dolog az emberiség evolúciójában - vallotta.