Dora Montefiore angol/ausztrál szüfrazsett, író (1851–1933)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Dora Montefiore angol/ausztrál szüfrazsett, író (1851–1933)

december 26, 2016 - 17:22

Dora Fuller Angliában született, egy ausztráliai útja alkalmával ismerkedett meg G.B. Montefioreval, akivel 1874-ben házasságot kötött. A férfi 1889-ben meghalt, és a korabeli törvények szerint nem Dora lett automatikusan gyerekei gyámja, perre kellett mennie. Ez adta az első lökést, ettől kezdve elszántan harcolt a nők jogaiért.

1891-ben lakásán tartották meg a Womanhood Suffrage League of New South Wales alakuló ülését.

A Womanhood Suffrage League of New South Wales alapítói, 1891

1892-ben Angliába ment, ahol aktiv szerepet vállalt a szüfrazsett mozgalomban. A által alapított National Union of Women's Suffrage Societies (NUWSS) vezetőségi tagja lett, majd belépett a radikálisbe is. 1909-ben megalakult az adózást szavazati jog nélkül megtagadó Women's Tax Resistance League is, melyet Montefiore már több mint tíz éve szorgalmazott. 1906-ban volt is egy ehhez kapcsolódó akciója ("Siege of Montefiore"): hetekre elbarikádozta magát a házában a végrehajtók elől, és az összegyűlt tömegnek az erkélyéről mondott több alkalommal beszédet. Később Adela Pankhursttel együtt bebörtönözték, mert a Parlament Alsóházánál botrányt okozva követelték a nők szavazati jogát.

1907-ben a meghívására Magyarországon is járt. 1907. szeptember 6-án a Kereskedelmi kamara dísztermében tartott előadást. 

Később a szocialista feminizmus felé fordult az érdeklődése: tagja volt a -nek, a Social Democratic Federationnek és a British Socialist Party-nak is.

1910-ben visszatért Ausztráliába, az International Socialist Review of Australasia szerkesztője lett. Tagja volt az angol és az ausztrál kommunista pártnak is. 1927-ben jelent meg önéletrajza From a Victorian to a Modern címmel.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Viktorinánus úrilányból vegetáriánus feminista: Charlotte Despard kalandos élete (1844–1939)

június 15, 2016 - 11:50

1844. június 15-én született. Fiatalkorában a viktoriánus úrilányok életét élte, később férjével beutazta Indiát és Ázsiát, ebben az időben írta romantikus regényeit.

Férje 1890-ben hajóbalesetben meghalt, Charlotte ezután barátai ösztönzésére a jótékonysági munka felé fordult. Eleanor Marx jó barátja volt, részt vett a Második Internacionálén, és fellépett a búr háború ellen. 

Emmeline Pankhurst és lányai a nők szavazati jogáért

október 11, 2010 - 12:02
Emmeline, Christabel és Sylvia Pankhurst

Az anya: Emmeline (Goulden) Pankhurst

1858. július 14-én Manchesterben születik Emmeline Goulden, Robert Goulden és Sophia Crane leánya. Apja sikeres üzletember, radikális politikai nézetekkel, a rabszolgaság elleni mozgalom támogatója. Anyja szenvedélyes feminista, aki kamasz lányát magával viszi a nőmozgalmi rendezvényekre. Emmeline Manchesterben kezdi iskoláit, majd szülei 15 éves korában a párizsi École Normale de Neuilly internátusba küldik, ahol a megszokott női tárgyak mellett természettudományt és közgazdaságtant is tanítottak.

Emmeline Pethick-Lawrence angol szüfrazsett (1867–1954)

április 04, 2018 - 14:35

Emmeline Pethick, sokgyerekes metodista kereskedőcsalád lánya, Bristolban született. Fiatal korától foglalkoztatták a társadalmi igazságtalanságok, a nők kiszolgáltatottsága. 1891-től egy londoni misszó lányklubjában dolgozott. 1895-ben Mary Neal-el együtt létrehozta az Espérance Club-ot, ahol a munkáslányok tanulhattak és szórakozhattak is. Maison Espérance néven varró-szövetkezetet alapított, ahol a 8 órás munkaidő mellett szabadság is járt a munkásnőknek. 1901-ben házasságot kötött Frederick Lawrence politikussal, a házaspár mindkét tagja a Pethick-Lawrence nevet vette fel.