Az egyszülős család is család! - Női civil szervezetek közleménye március 21-én, az Egyedülálló szülők világnapján

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az egyszülős család is család! - Női civil szervezetek közleménye március 21-én, az Egyedülálló szülők világnapján

március 21, 2016 - 00:00

(A kép illusztráció.)

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik család egyszülős, vagyis olyan család, amelyben egyedülálló szülő neveli egy vagy több gyermekét, arányuk folyamatosan nő. Ezen családok döntő többségében, 87 százalékában az anya marad egyedül gyermekével, azaz tíz egyszülős családból kilencben az anya családfenntartó.  Az egyedülálló anyák alkotják a mai Magyarországon a legnagyobb létszámú kisebbségi csoportot.

Az egyedülálló anyák nem jelennek meg a hátrányos helyzetű csoportok között, és ezért valódi, célzott támogatást sem kapnak.

Az egyszülős családokat a jelenlegi törvényi keretek nem tekintik családnak, például a legtöbb szolgáltatás igénybevétele során nem válthatnak családi jegyet, és nehéz anyagi körülményeik ellenére sem jogosultak alanyi jogon számos kedvezmény – pl. tankönyvtámogatás, ingyenes gyermekétkeztetés – igénybevételére. A családi pótlék összege mindössze 1000 Ft-tal magasabb gyermekenként, mint a kétszülős családokban.

A munka világában is számos sajátos nehézséggel kell megküzdeniük. Egyedülállóként sem jár számukra több szülői pótszabadság, sem több gyermekek utáni betegszabadság. A számukra leginkább kedvező atipikus foglalkoztatási formák – a távmunka, a rugalmas vagy részmunkaidős foglalkoztatás nehezen elérhető ma Magyarországon. A munkáltatóknak sokszor nincs is arról tudomása, hogy a nála dolgozó nő gyermekét, gyermekeit, vagy sérült gyermekét egyedül neveli, ezért a segítségnyújtás, a támogatás is elmarad, ugyanakkor az egyedülálló szülői státus álláskeresésnél az anyaság miatti diszkrimináció további forrása.

Bízunk abban, hogy az egyedülálló szülők világnapja alkalmából szervezett villámcsődület ráirányítja a politikai döntéshozók figyelmét a hátrányos helyzetű női csoportok – az egyedülálló, a sérült gyermeket nevelő, a kis- és sokgyermekes anyák – életkörülményeire.

Üdvözöljük, és fontos előrelépésnek tartjuk Szél Bernadett által a nőszervezetek nőnapi nyilatkozatához kapcsolódóan benyújtott, március 23-án a Népjóléti Bizottságban tárgyalandó az egyedülálló szülőkről és a a nehéz körülmények között élő nők helyzetének javítását célzó törvénymódosítási javaslatokat, amely érezhetően és pozitívan befolyásolná a gyermeküket egyedül nevelő anyák helyzetét.

Kérjük a felelős döntéshozókat, hogy biztosítsák a jelenleg hatályos törvény mielőbbi felülvizsgálatát!

„Az egyszülős család is család!” – a gyermeküket egyedül nevelő szülőket is támogatniuk kell!

Köszönjük!

Anyahajó Anyaközpont Egyesület,

HellóAnyu,

Holdam Egyesület,

Regina Alapítvány

JÓL-LÉT Alapítvány,

Szávitri Alapítvány

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

Nőkért Egyesület

 

Kapcsolat: Keveházi Kata, JÓL-LÉT: (0620) 9732 803 és Gruber Gabriella, Holdam: (0620) 3717 530

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Valódi társadalmi megbecsülést az anyák számára! - Nőszervezetek nőnapi közleménye 2016.március 8.

március 08, 2016 - 00:00
Kép forrása: scarymommy.com

A nők társadalmi szerepei között az egyik legfőbb meghatározó, az egész életpályát befolyásoló tényező az anyaság, a gyermek iránti élethosszig tartó elköteleződés, felelősség és megannyi feladat felvállalása.

Várakozó állásponton - A Nőkért Egyesület közleménye

szeptember 04, 2014 - 17:16

A Class FM szerkesztősége az egyesületi levelezési címünkre is elküldte mai . Üdvözöljük a lépést, ahogyan a dokumentumban említett egyhónapos erőszakellenes kampány szándékát is.

Mindazonáltal fontosnak tartjuk, hogy a tervezett kampány a nőszervezetek és áldozatvédő szervezetek (Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, NANE, PATENT, Stop Férfierőszak, Keret Koalíció) bevonásával, velük egyeztetve, szakvéleményüket figyelembe véve történjen.

„Bele kell férnie” – a Nőkért Egyesület és a Magyar Nők Szövetsége vitaestje az el nem dobott tábláról és a belső viták létjogosultságáról

március 15, 2014 - 15:23

Azzal kezdődött, hogy a 4K! szóvivője, Papp Réka Kinga kitett a Facebookra magáról egy olyan képet, amin egy szál miniszoknyában áll, és a mellét a következő felirattal takarja: „Még 3000 aláírás vasárnapig, és ezt a táblát eldobom!” A kép alatt annyira szerteágazó, élénk, néhol már-már agresszív vita bontakozott ki humortalansággal, prüdériával, karót nyeléssel vádolt "szexizmust kiáltók" és a felszabadult, nyitott, progresszív, műértő újhullámosok között, hogy úgy döntöttem, szervezek egy nyilvános fórumot.