Emily Stowe kanadai orvos, feminista (1831–1903)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Emily Stowe kanadai orvos, feminista (1831–1903)

május 04, 2017 - 16:53

 után a második kanadai orvosnő. Ontario államban született, kvéker családban, ahol a szülők hat lányuk taníttatására nagy gondot fordítottak. Az USA-ban, Providence-ben szerzett tanári képesítést koedukált intézményben, ezután hét évig szülővárosa iskolájában dolgozott. A női jogok iránt 1852-ben kezdett érdeklődni, amikor a Victoria College visszautasította jelentkezését a neme miatt. Végül egy torontói intézményben szerzett diplomát, és hamarosan iskolaigazgató lett. Férjhez ment és három gyereket szült. Férje tuberkulózisa keltette fel az érdeklődését az orvostudomány iránt - a természetes gyógymódok már tizenéves kora óta foglalkoztatták. Az orvosi egyetemre azonban nem vettek fel nőket, majd amikor Trouttal együtt speciális engedéllyel mégis bejutottak, a tanárok és a férfi hallgatók zaklatták őket. Így a  New York Medical College for Women hallgatója lett, és hazájában 1880-ban avatták orvossá. 

Miközben az USA-ban tanult, megismerkedett -vel. Hazatérve nőszervezetet alapított, mely 1883-tól a Canadian Women's Suffrage Association nevet viselte. Céljuk a nők szavazati jogának megszerzése mellett a munkakörülmények javítása és a nők felsőoktatáshoz való jogának kivívása volt. Hamarosan megalapították az Ontario Medical College for Women-t.

Lánya, szintén orvos lett, és anyjával együtt küzdött a nők szavatzati jogáért. Emily Stowe 1903-ban, a kanadai nők választójogának törvénybe iktatása előtt tizennégy évvel halt meg.  

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Jenny Kidd Trout, az első kanadai orvosnő (1841–1921)

május 25, 2015 - 21:55
Az első kanadai orvosnő skót emigránsok gyereke, Stratfordban nőtt fel. Iskolái elvégzése után házasságkötéséig tanított, de orvos akart lenni, férje támogatta ambicióját. Mivel abban az időben Kanadában nőket nem fogadott orvosegyetem, az Egyesült Államokban a Pennsylvania egyetem hallgatója lett és 1875-ben lediplomázott. Ugyanabban az évben külön engedéllyel letehette Ontario államban a regisztrációs vizsgát, és az első nő lett, aki orvosi gyakorlatot folytathatott Kanadában.

Emmeline Pankhurst és lányai a nők szavazati jogáért

október 11, 2010 - 12:02
Emmeline, Christabel és Sylvia Pankhurst

Az anya: Emmeline (Goulden) Pankhurst

1858. július 14-én Manchesterben születik Emmeline Goulden, Robert Goulden és Sophia Crane leánya. Apja sikeres üzletember, radikális politikai nézetekkel, a rabszolgaság elleni mozgalom támogatója. Anyja szenvedélyes feminista, aki kamasz lányát magával viszi a nőmozgalmi rendezvényekre. Emmeline Manchesterben kezdi iskoláit, majd szülei 15 éves korában a párizsi École Normale de Neuilly internátusba küldik, ahol a megszokott női tárgyak mellett természettudományt és közgazdaságtant is tanítottak.