Törvényhozók, nektek nincs lányotok?

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

"A törvény is igazodott ahhoz a tényhez, hogy egyre többen vesztik el általános iskolás korukban a szüzességüket. A július elsején hatályba lépett új büntető törvénykönyv megkegyelmezett azoknak a 14–18 éveseknek, akik lefekszenek 12 évesnél idősebb, de még a 14. szülinapjuk előtt álló barátnőjükkel vagy barátjukkal. Most már nem ítélhetik őket börtönbüntetésre megrontásért." - olvastam döbbenten a hír24-en. "12 évesen is elég idős lehet valaki ahhoz, hogy beleegyezzen a szexbe, feltéve, ha a partnere sem idősebb 18-nál – vezethető le az új, július elsején hatályba lépett büntető törvénykönyvből. (...) Megrontás helyett most már szexuális visszaélés a bűncselekmény neve, és 18 évesnél fiatalabb ember nem tudja elkövetni." - szól az eredeti Index-cikk.
 
 
Az egyetlen, amivel mindebből egyet tudok érteni, a "megrontás" kifejezés elvetése - a "megrontás" ("megbecstelenítés", "meggyalázás" stb.) szavak ugyanis azt a téves megközelítést implikálják, hogy a nemi erőszak az áldozat szégyene, ami őt bemocskolja, beszennyezi (holott aki valójában "mocskos", "szennyes", stb.az az elkövető). A "szexuális visszaélés" szóhasználat már inkább az elkövető bűnösségére helyezi a hangsúlyt - az a feltevés viszont, hogy ezt egy 18 év alatti ember ne tudná elkövetni, teljességgel elfogadhatatlan.

"A törvény is igazodott ahhoz a tényhez..." - a törvényeknek valóban az a feladatuk, hogy "tényekhez" igazodjanak? Az is tény, hogy élete során minden 5. nőt ér párkapcsolati erőszak - akkor dekriminalizáljuk a párkapcsolati erőszakot? (Együtt nem élő és soha együtt nem élt partnerek, volt partnerek viszonylatában jelenleg sem büntetett!) Az is tény, hogy prostitúció van - akkor rögtön legalizáljuk? (Voltak/vannak erre törekvések, de a magyar törvényhozók eddig ezektől elzárkóztak.) Az is tény, hogy készülnek gyermekkorúakról pornográf felvételek - akkor ez se számítson bűncselekménynek? Bizarr lenne, ha egy társadalmi jelenséget, viselkedésformát nem tiltanánk, nem üldöznénk, és elfogadnánk csak azért, mert előfordul, mert van.

 
Minden egyén mellé nem lehet rendőrt állítani, vannak dolgok - mint pl. az általános iskolás korúak egy részének szexuális aktivitása -, amik törvényi tiltás mellett is megtörténnek és meg fognak történni; de törvényben nem tiltani ezeket már önmagában egy állásfoglalás. A törvények ugyanis elsősorban nem deskriptív, hanem normatív funkcióval rendelkeznek, kifejezik az adott társadalom értékrendjét. Valóban tükrözi a magyar társadalom értékrendjét az, ha rábólintunk egy 12-13 éves kislány, és vele azonos korú, vagy pár évvel idősebb (akár 17-18 éves) partnere szexuális "kapcsolatára"? 
 
"12 évesen is lehet valaki elég idős ahhoz, hogy beleegyezzen a szexbe" - én az eddigi, 14 évben megjelölt beleegyezési korhatárt is alacsonynak tartottam, még ezt tovább leszállítani nem más, mint a szexuális erőszak egyes eseteinek legalizálása. Komolyan gondolja ugyanis bárki, hogy egy 12-13 éves kislány képes egy ilyen döntést autonóm módon, tudatosan, felelősen, a saját érdekeit figyelembe véve meghozni?
 
Aztán: mennyire tartható valószínűnek, hogy az ennyire fiatal korúak figyelme a védekezés fontosságára is kiterjed? (És nem fognak pl. olyan feltevésekre építeni, hogy még nem, vagy nem régóta menstruáló, illetve szűz lány nem eshet teherbe? És akkor nemi betegségekről még nem is beszéltünk!) 
 
Továbbá: mennyire becsülhető azon lányok száma, akiknek 12-13 évesen orgazmussal ér véget az aktus (és nem azzal, hogy a partnere, miután használta, beleürít)? Azaz, tekintettel van-e bárki arra a(z igenis fontos) tényre, hogy egy ennyire fiatal lány nagyon csekély valószínűséggel megy bele a szexuális aktusba élvezetből - teszi ezt sokkal inkább a nem ritkán pornón és szexista médián szocializálódott, az ő örömével vajmi kevéssé törődő partnerének való megfelelési vágyból. Ez a fajta szervilitás (ami ott van sok felnőtt korú nőben is, hát akkor hogy ne lenne ott hatványozottan gyerekekben!) valóban annyira összeegyeztethető a társadalmunk értékrendjével és erkölcseivel, hogy megvalósulását törvényi engedményekkel is támogatni szükséges?
 
Általában "meggyőzés", nyomás hatására történik meg egy ilyen aktus - és, mivel itt aligha tudunk arról a lehetőségről beszélni, hogy a lánynak jó lesz, meglehetősen elvékonyodik a határ a beleegyezés és az erőszak között. Tényleg erre akarunk nemzeti szinten rábólintani?
 
Apropó, nemzet. Netán a népességnövekedés a rendelkezés bújtatott célja? Azt már ugye tudjuk, hogy a törvényhozóknak ennek érdekében semmilyen eszköz nem aránytalan és nem méltatlan. Ahogyan az sem, hogy az elkövetőknek különféle törvényi engedményekkel kedveskedjenek. Például a 18 éven alattiak házasságának engedélyezése, és az azzal járó nagykorúsítás - tudják vajon a kedves törvényhozók, hogy ezt futtatók szokták használni annak érdekében, hogy a férjhez adott 18 év alatti prostituáltakat kivonják a gyermekvédelem hatásköre alól? (lásd Női Érdek et al. CEDAW árnyékjelentés)   
 
Törvényhozók, nektek nincs lányotok? Tényleg képesek lennétek mentegetni azt, aki 12-13 éves korában szexuális kapcsolatra veszi rá?
 
Vagy netán fiatok van, aki előszeretettel erőszakolgat kislányokat, és e rendelkezéssel az ő bőrét akarjátok menteni?  
Hozzászólások (6)Add Comment
rd.8495
...
Írta: rd.8495, szeptember 18, 2013
Igen, félelmetes, ahogy távolodunk Európától és sodródunk Ázsiába.
Limanna
...
Írta: Limanna, szeptember 18, 2013
Nekem az a véleményem hogy ezzel legalizálják a kislányok megerőszakolását.
Rita
...
Írta: Rita, augusztus 20, 2013
"Ebből persze az is következik, hogy a törvényhozók szerint egy 12 éves lány vagy fiú elég érett ahhoz, hogy ilyen kérdésekben döntsön. Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi szakértője szerint ez súlyos tévedés. – Egy 12-13 éves gyereknek nem sok fogalma van még a szexualitás jelentőségéről, annak esetleges következményeiről, erősen befolyásolható, nincs kialakult személyisége, és korlátozott a belátási képessége is – sorolja. – Olyan gyerekektől várunk döntéseket, akik nincsenek azokra felkészülve, és nem feltétlenül képesek átlátni tetteik következményeit – tette hozzá, emlékeztetve: az új Btk. öt törvényi tényállás, például a testi sértés esetében is 14 évről 12 éves korra szállította le a büntethetőség korhatárát.

– Ezen az alapon persze az a 12 éves, aki előzetes letartóztatásba helyezhető, nyugodtan dönthet akár arról is, hogy akar-e szexelni – jegyezte meg –, de ezzel fordítva ülünk a lovon. Gyurkó Szilvia úgy véli: a Btk.-módosítás nem fogja sem elrettenteni, sem szexre sarkallni a tiniket, de ha elfogadjuk, hogy a fiatalok egyre korábban kezdik a nemi életet, akkor a felvilágosításukra is jobban oda kellene figyelni."
http://nol.hu/belfold/20130819-felhivas_keringore
petricjane
...
Írta: petricjane, augusztus 09, 2013
A házassággal nagykorúsítást pedig meg kellene támadni valami nemzetközi fórum előtt...
petricjane
...
Írta: petricjane, augusztus 09, 2013
Megértem a cikkíró felháborodását, azonban nem értek egyet a néhány év korkülönbséggel szexelő tinik büntetésével. Először is felhívnám a figyelmet arra, hogy a régi törvény alapján előállhatott olyan szituáció is, hogy a lányt büntetik meg. De ha a fiú az idősebb, akkor sem gondolom, hogy két 14 éves közül, akik között esetleg csak egy hónap a korkülönbség az egyik inkább felelősebb lenne, mint a másik. Ez valószínűleg így van akkor, ha a fiú 17 éves és 11 hónapos, a lány meg 13 éves és 11 hónapos. Ekkor valószínűleg helytálló az, hogy a fiú jóval inkább felelős. De ha ennél lényegesen kisebb a különbség, akár 13 év 11 hónap, és 14 év 1 hónap, akkor bizony a két fél együtt csinálta. Ami egy nagyon sajnálatos jelenség, a mai erkölcsvesztett világban.(Nem értem mi rossz van az "erkölcs" szóban, az "erkölcs" nem illemet jelent, buszon való helyátadást, hanem, hogy mi a normális.) Nekem az a véleményem, hogy 18 év alatt egyáltalán nem kéne szexelni senkinek. De ezt nem lehet törvénnyel megoldani. Számos olyan jelenség van, amit mindenki rossznak tart, mégsem lehet törvényekkel kezelni. Ilyen a dohányzás, a megcsalás, alkohol, és még lehetne egy párat felhozni... Olyan érvelést, amit Te használsz, hogy "Bizarr lenne, ha egy társadalmi jelenséget, viselkedésformát nem tiltanánk, nem üldöznénk, és elfogadnánk csak azért, mert előfordul, mert van." sajnos bigott konzervatívok is előszeretettel használják, szóval veszélyes egy progresszív oldalon ilyen érvelést használni, mert egyesek ellened fordíthatják más ügyek kapcsán, és ezzel akár az emberi méltóságot is csorbíthatják...
Cynthia
...
Írta: Cynthia, augusztus 08, 2013
Én is megdöbbenve hallottam. Iszonyatosan alacsony a 12 éves korhatár (szerintem a meglévő 14 évest kellett volna úgy korlátozni, hogy csak 18 év alatti partnerrel, mert jelenleg akár 50 évessel is legális, ha jól tudom).

A szóhasználat javítása viszont dicséretes, azt kellene még elérni, hogy ne az elvont "nemi erkölcs elleni bűncselekmény" kategóriában legyenek ezek. Az erkölcs körülbelül az illem szinonimája a köznyelvben. Az ellen az vét, aki nem adja át helyét az időseknek a buszon. A nemi erőszak nem valamiféle illetlenség, hanem bűncselekmény, a testi sértéssel kellene egy kategóriában lennie.

A házassággal nagykorúsítást szimplán hülyeségnek tartottam eddig, erről nem is hallottam, hogy a prostituáltak futtatói erre használják smilies/sad.gif

Szóljon hozzá Ön is!
Kérjük, hogy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni. Ha még nincs fiókja, akkor regisztráljon!

busy