Maria Deraismes (1828 - 1894), az első francia feminista szervezet alapítója

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

 altFrancia író, újságíró, feminista, szabadkőműves, az első francia feminista szervezet, a L’Association pour le droit des femmes (Egyesület a nők jogaiért) megalapítója.
 
Maria Deraismes 1828. augusztus 17-én született, jómódú, művelt középosztálybeli családban. Szülei gondot fordítottak taníttatására, iskoláit Pontoiseban kezdte, majd Párizsban fejezte be. Miután szüleitől komoly vagyont örökölt, meg tudta őrizni függetlenségét, és úgy döntött, nem megy férjhez.
 
 
Az élénk szellemű fiatal leány karcolatokat majd vígjátékokat kezdett írni. Rendszeresen publikált a Le Droit des Femmes (Nőjogok) című lapban és irodalmi tehetsége mellett hamarosan előadói- és vitakészsége is kibontakozott. Népszerű volt haladó értelmiségi körökben, Victor Hugo is rajongói közé tartozott.

 

Megismerkedett a nőjogi mozgalommal és 1866-ban csatlakozott a Société de la revendication des droits de la femme (Egyesület a nők jogainak kiköveteléséért) szervezethez, amely a nők továbbtanulási lehetőségeiért küzdött. 1870-ben megalapítja az első francia feminista szervezetet L'Association pour le Droit des Femmes néven

 
Egyik szervezője volt 1878-ban az első francia nőkongresszusnak, társelnöke volt az 1881-ben Párizsban megtartott antiklerikális kongresszusnak.
 
Pontoise-ben, ahol családi birtoka feküdt, a helyi republikánus pártot vezette. 1881-ben átvette a La Republicain de Seine-et-Oise című újság szerkesztését, amelyben a republikánus párt politikusait támogatta az addigi monarchista kerületben. 
 
alt
Tagja volt több szabadgondolkodó egyesületnek, ismerte és rokonszenvezett a szabadkőműves eszmékkel. Az első francia nő volt, aki beléphetett a rendbe, 1882-ben lett az egyik páholy tagja.
 
alt
Munkásságát sok országban elismerték, jó kapcsolatai voltak az angol és amerikai feministákkal, így Elizabeth Cady Stantonnal is. 
 
Halála után egy évvel Párizsban kiadták összegyűjtött munkáit.
 
Párizsban emlékét egy utca és egy köztéri szobor őrzi, St.Nazaire város főterét is róla nevezték el. 
 
További francia feministák (linkek):
Hozzászólások (2)Add Comment
Mamika
...
Írta: Mamika, augusztus 07, 2012
Köszönjük szépen.
A kapott linken sok érdekességet találunk a szabadkőművesekről, magyar és női vonatkozásokkal. Figyelemreméltó Barkóczy Ilona története, bevallom, róla én még nem hallottam.
http://szk.wikispaces.com/Hadik-Barkóczy+Ilona
Lalo
...
Írta: Lalo, augusztus 07, 2012
Maria Deraismes szabadkőműves életútjáról a Szabadkőműves Wikiben (http://szk.wikispaces.com) írtam egy cikket:

http://szk.wikispaces.com/Deraismes,+Maria

Üdvözlettel:

Lalo

Szóljon hozzá Ön is!
Kérjük, hogy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni. Ha még nincs fiókja, akkor regisztráljon!

busy