Női arcképcsarnok

A Női arcképcsarnok Egyesületünk egyik legfontosabb projektje, mely által szeretnénk hozzájárulni a jelentős teljesítményt nyújtó, ám a közoktatásból, így az általános műveltségből kiszorult nők - köztük az egyes hivatások első női képviselői, valamint a nőmozgalom kiemelkedő alakjai - ismertebbé tételéhez.
A csoportosítást foglalkozások szerint végeztük, a kategóriákat lásd balra, a menüsorban. A Női arcképcsarnokot folyamatosan bővítjük, ehhez olvasóinktól is szívesen fogadunk segítséget, ötleteket. ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )

Gertrude Blanch matematikus 1897 – 1996

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Módosítás dátuma: 2014. február 06. csütörtök, 16:45 Írta: Mamika 2014. február 06. csütörtök, 16:38

alt
“Kiváló tanáromnak és legkedvesebb barátomnak, Gertrude Blanchnak ajánlom ezt az írást. Számomra ő testesítette meg mindazt, ami az emberben nemes, igaz és csodálatraméltó. Ha bármi sikert értem el pályámon, azt neki köszönhetem.”
Ida Rhodes: Blanch Anniversary Volume, February 21, 1967
 
 
A lengyelországi Kolnoban született Gittel Kaimowitz családjával az ezredfordulón az Egyesült Államokba emigrált. Alapfokú tanulmányait NewYork-ban kezdte, és annak ellenére, hogy iskolakezdéskor még egy szót sem beszélt angolul, kiválóan fejezte be az évet. Középfokú tanulmányai elvégzése után évekig tisztviselőként dolgozott New Yorkban, hogy az egyetemi tanulmányaihoz szükséges pénzt összegyűjtse, ebben az időben változtatta meg nehezen kiejthető nevét. A New York egyetemen szerzett matematikából diplomát 1932-ben, doktoriját a Cornell-en készítette 1935-ben. 
 
Néhány évet a Hunter College-ban tanított, majd csatlakozott a Mathematical Tables Project-hez, melynek szakmai igazgatója lett. Ez volt a legnagyobb és legfontosabb az ún. “emberi számítógépek” között. A hadsereg számára ballisztikai számításokat végeztek, a tengerészetnek navigációs táblázatokat készítettek. Kb. négyszázötvenen végezték a munkát, köztük sok nő, lépésről lépésre követve Gertrude precíz előírásait, állandóan ellenőrizve az eredményt. A hihetetlen mennyiségű számítási munka alapján létrejött táblázatokat később 28, hatalmas méretű kötetben publikálták, melyek még a mai napig használatban vannak. 
 
alt
 
A háború után Gertrude Blanch először az UCLA (University of California, Los Angeles) matematikai analízis tanszékének tanára, majd a Wright-Patterson légibázis kutatólaboratóriumának vezető matematikusa lett, munkájá alapvető jelentőségű volt az első számítógépek létrehozásában. 
 
alt
 
Több mint harminc publikációja jelent meg, 1962-ben az American Association for the Advancement of Science tagjává választották, Lyndon Johnson elnöktől 1964-ben a Federal Woman's Award kitüntetést kapta. Alapító tagja volt az Association for Computing Machinery-nek. 
 
 
1967-ben nyugdíjba ment, de a légierő továbbra is tanácsadóként alkalmazta. Kutatásait a szerződés lejárta után, 99 éves korában bekövetkezett haláláig folytatta.
 
 
 

Dienes Valéria 1879 - 1978 író, filozófus, matematikus, mozgásművész

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Módosítás dátuma: 2014. január 18. szombat, 14:34 Írta: Mamika 2014. január 07. kedd, 17:24

alt
 
 „... négy szerelmem volt: a zene, a matematika, a filozófia és az orkesztika. Mind a négy révén valami többletet kerestem a világból..."
 
 
1879. május 25-én Szekszárdon született Geiger Gyula ügyvéd, újságíró és Benczelits Erzsébet tanítónő lánya, Valéria. A család anyai ágon rokonságban volt a Babits családdal, az író és Valéria gyermekkori barátsága később sem szakadt meg. Valéria Babits Mihály verseire is tervezett koreográfiát, az író pedig róla mintázta Halálfiai című könyvének egyik szereplőjét, Hintáss Gittát.
 
Iskoláit Szekszárdon kezdte,  matematika tanítói oklevelet a budapesti Erzsébet Nőiskolában szerzett, és 1901-ben rendkívüli hallgatóként bejutott a Pázmány Péter Tudományegyetemre, ahol matematikát, fizikát, filozófiát hallgatott. Tanárai többek között Eötvös Loránd, Alexander Bernát és Beke Manó voltak. Párhuzamosan a Zeneakadémián zeneszerzést és zongorát tanult. Az egyetemen ismerkedett meg Dienes Pállal, 1905-ben mindketten ledoktoráltak és házasságot kötöttek. Baráti körükhöz tartozott Madzsar József orvos és felesége, Jászi Alice, Jászi Oszkár, Lesznai Anna, Szabó Ervin. Részt vettek a Galilei kör munkájában, bekapcsolódtak minden haladó szellemű megmozdulásba.
 
 
Filozófiai és pszichológiai cikkeit Dienes Valéria néven publikálta. 1908-tól a párizsi Sorbonne-on folytatott matematikai tanulmányokat, és 1908-ban e tárgyból is doktori címet szerzett. A következő két évben Henri Bergson filozófiai előadásait látogatta, akit annyira lenyűgözött, hogy engedélyezte neki műveinek magyarra fordítását.

Bővebben: Dienes Valéria 1879 - 1978 író, filozófus, matematikus, mozgásművész

   

Feministák - lista

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Módosítás dátuma: 2013. június 23. vasárnap, 16:55 Írta: Antoni Rita 2013. december 28. szombat, 00:00

Az aláhúzott nevekre kattintva olvashatsz az egyes feministákról. (A link nélküli nevekről cikkek készülőben.) A listát és az ismertetőket folyamatosan bővítjük.
 
Magyarország:
 
18-19. század:
Újfalvy Krisztina (Máté Jánosné, költő, 1761-1818)
(Kisdobronyi) Isák Terézia
Cserei Drusiána (Héthegyi Erzsébet, ca. 1800-65)
Jósika Júlia (Jósika Miklósné báró Podmaniczky Júlia, író, üzletasszony, 1813-93)
Szegfi Mórné Kánya Emília (lapszerkesztő, 1828-1905)
Veres Pálné (Beniczky Hermin) (pedagógus, 1818-95)
 
A 20. század eleji magyar feminizmus jelentős alakjai:
Mellerné Miskolczi Eugénia
Glücklich Vilma (Bédy-Schwimmer-Rózsával az 1904-ben alakult Feministák Egyesületének a vezetője, (1872-1927) külső link
Rosenberg Auguszta (MNSZ, Magyarországi Nőegyletek Szövetsége, alapító, 1904)
Perczelné Kozma Flóra
Szemere Ilona (Perczelné Kozma Flórával 1919-től az MNSZ Egyesült Erővel c. folyóiratának szerkesztője)
Pogány Paula (Teleki Sándornéval A Nő és a Társadalom utódjának, A Nő c. folyóiratnak a szerkesztője)
Wilhelm Szidónia
Groszmann Janka
Spády Adél (1916 és 1919 között a Nők Lapja, a Feministák Egyesületének lapja főszerkesztője)
Dr. Dienes Valéria (1879-1978)
 
Magyar feministák a két világháború között:
Gárdos Mariska (1885-1973)
Kosáryné Réz Lola (író, műfordító) (saját írásunk itt, külső link: http://bezzeganya.postr.hu/eltunt-ironok-nyomaban--skosaryne-rez-lola)
Kertész Erzsébet (író) (külső link ) (1909-2005)
 
 
Emmeline Pankhurst és lányai: Christabel, Slyvia és Adela Pankhurst
Barbara Leigh Smith Bodichon (író, festő, iskolaalapító)
John Stuart Mill
Harriet Taylor Mill
Millecent Garret Fawcett
Maude Royden
Annie Besant
Sarah Grand (író, "New Woman")
Dame Ethel Smyth
Lady Claire Annesley
May Sinclair (író)
Jane Goodall
 
Skócia:
Mona Caird (író, "New Woman")
 
Írország:
 
Svédország:
 
Finnország:
Onerva (április 28) (1882 - 1972)
 
Franciaország:
Francois Poullain de la Barre
Marguerite Durand
Anais Nin
Simone de Beauvoir (cikkeink a gender-elméletről, a Mandarinokról és az Amerikai szerelemről)
George Sand
 
Németország:
Marie Popelin (ügyvéd)
 
Hollandia:
USA:
Sojourner Truth
Sarah és Angelina Grimké
Elizabeth Blackwell (orvos)
Catherine Beecher
Carrie Chapman Catt (vezető szüfrazsett)
Winnifred Harper Cooley (író, "New Woman")
Charlotte Perkins Gilman (író)
Margaret Sanger
Alice Paul
Betty Friedan
Gloria Steinem
Susan Brownmiller
Betty Ford
Andrea Dworkin
Kathleen Hanna és a Riotgrrrl mozgalom
Jennifer Baumgardner
 
Kanada:
"Famous Five":
Emily Murphy (március 14.)
Henrietta Muir Edwards
Nellie McClung
Louise McKinney
Irene Parlby
 
Oroszország:
 
Nigéria:
 
Egyiptom:
 
Dél-Afrikai Köztársaság:
 
Új-Zéland:
 
Ausztrália:
Vida Goldstein
 
Dominikai Köztársaság:
 
Peru:
 
Argentina:
 
Indonézia:
 
Kína:
 
India:
 
 
Algéria:
   

Alice Salomon 1872 – 1948

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Módosítás dátuma: 2013. október 25. péntek, 14:25 Írta: Mamika 2013. október 23. szerda, 15:26

 alt
 
A huszadik századi német és nemzetközi nőmozgalom prominens személyisége 1872. április 19-én Berlinben született, középosztálybeli zsidó családban. A korszellem és társadalmi helyzetének ellenében tanulni akart, önálló karriert építeni, a nők kiszolgáltatott helyzetén változtatni. 
1893-tól aktiv tagja volt a Mädchen- und Frauengruppen für soziale Hilfsarbeit mozgalomnak, amely a szociális munka és a nők abban való szerepvállalásának fontosságát hirdette. 1899-ben a szervezet elnökévé válaszották. A századfordulón már elnökségi tagja a német nőszervezetek egyesületének, komoly részt vállalt az elméleti, gyakorlati és szervezési munkákban, fellépett a munkásnők érdekeinek védelmében. Titkára, később alelnöke volt az Internationalen Frauenbund-nak. 
 
Alice egyetemre akart menni, a nők tanulási lehetőségeinek szűkössége miatt nem volt meg a beiratkozáshoz szükséges végzettsége, de engedélyt kapott, hogy vendéghallgatóként látogassa a berlini egyetemet. Az ezerkilencszázas évek elején fontos cikkeket publikált a német nőmozgalomról, komoly eredményeket ért el a szociálpolitika elméletében és annak gyakorlati alkalmazásában Az Oktatási Minisztériumban elismerték a szociális munka területén elért eredményeit és engedélyezték számára doktori dolgozat benyújtását, amelyet 1906-ban sikeresen megvédett. A disszertációban azt elemezte, hogy a férfiak magasabb bért kapnak, mint az azonos munkát végző nők. 
 
alt
 
1908 és 1933 között Alice Salomon sokat és eredményesen dolgozott. Berlinben nevéhez fűződik az első női szociális szakmunkásképző, a Soziale Frauenschule létrehozása (1932-től Alice-Salomon-Schule, napjainkban Alice Salomon Hochschule Berlin). Szervezője és elnöke volt a német szociális szakiskolák szövetségének, alapítója és elnöke volt a szociális szakiskolák nemzetközi egyesületének. A legtöbb, általa alapított létesítmény a mai napig működik. 
Alapító tagja volt a Deutsche Akademie für soziale und pädagogische Frauenarbeit-nek, melynek egyik részlege empirikus kutatásokkal foglalkozott. Ezt az intézményt Hitler hatalomrajutása után, a Gestapo zaklatása miatt be kellett zárni. 
 
 
alt
 
Alice Salomon Hochschule Berlin
 
A nácik hatalomrajutásakor Alice Salomont hivatalos tisztségeitől megfosztották, később hazájából is kiutasították. 1937-ben, 65 éves korában az Egyesült Államokba emigrált, ahol utolsó éveit önéletrajzának angol nyelvű megírásával töltötte, kiadót azonban nem talált. A kézirat sokáig lappangott, először 1983-ban németre fordítva jelent meg.
Alice Salomon 1948-ban, New Yorkban halt meg.
   

Erna Schneider Hoover matematikus, feltaláló

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Módosítás dátuma: 2013. október 01. kedd, 11:09 Írta: Mamika 2013. október 01. kedd, 10:59

alt Patent #3,623,007, Nov. 23, 1971 – az első szoftver szabadalmak egyike, tulajdonosa dr. Erna Schneider Hoover 1926. június 19-én született Irvingtonban. Tanárnő anyja és fogász apja tanulmányaik mellett sok szabadságot adtak gyerekeiknek, teniszezni, úszni, vitorlázni, kenuzni jártak, túráztak a környező hegyekben, kipróbálhatták magukat sokmindenben. Erna korán elkezdett érdeklődni a természettudományok iránt, a kislány korában olvasott Marie Curie életrajz megmutatta neki, hogy a korszellem ellenére nők is érhetnek el sikereket tudományos pályán.
 
Erna Schneider 1948-ban a Wellesley College-ban diplomázott kitüntetéssel klasszikus és középkori filozófiából és történelemből. Doktori disszertációját a Yale egyetemen készítette filozófiából és a matematika alapjaiból.
 
Doktorátusának megszerzése után a Swarthmore College-ban tanított filozófiát és logikát egészen 1954-ig, amikor a világ egyik vezető kutatóintézete, a Bell Laboratories komputerekkel, számítástechnikával foglalkozó New Jersey-i részlege kutatói állást ajánlott fel neki. Itt az első évben egy házi oktatóprogramban vett részt, amelynek elvégzése egyet jelentett a számítástechnika diploma megszerzésével. 
 
 
alt
 
Erna közben férjhez ment, Charles Wilson Hoover, Jr. büszke volt felesége tehetségére és támogatta karrierjét. Kislánya születésekor Erna a gyermekágyban lábadozva dolgozta ki alapvető jelentőségű találmányát, amelyet a mai napig alkalmaznak. 
 
Az intézet telefonközpontjában komoly problémát jelentett a bejövő hívások kezelése a vezetékes, mechanikus kapcsolórendszerrel, amely a nagy forgalom miatt gyakran felmondta a szolgálatot. Erna Hoover programja, az SPC (stored program control) képes a nagyszámú bejövő hívások kezelésére és a hívásfogadások irányítására. Forradalmi jelentőségű találmánya az első szabadalmi szoftverek között volt. A módszert a telefontársaságok jelenleg is alkalmazzák, és az interneten milliószám küldött e-mail forgalom alapja is az SPC.
 
alt
 
Munkája elismeréséül Erna Hoover a Bell Labs műszaki osztályának vezetője lett – az első nő ilyen beosztásban. Ugyancsak ő volt az első nő, akit a National Inventors Hall of Fame (nemzeti feltalálók dicsőségcsarnoka) tagjai közé felvettek. 
 
1987-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig a vezetése alatt lévő műszaki osztály kiemelten fontos kutatásokat végzett. Nyugdíjazása után is több felsőoktatási intézmény igazgatósági tagja volt, valamint részt vett a New Jersey Council for the Humanitiesés az American Association of University Women munkájában. 
 
   

1. oldal / 12